Recenze: Tvář vody - Guillermo Del Toro, Daniel Kraus

7. července 2018 v 21:49 | Hemitson |  Recenze na knihy
Musím hned na začátek říct, že takový nápad, který byl obsažen v knize, již vám budu dnes recenzovat, jsem ještě nikde jinde neviděla/neslyšela. A co je víc, než originální děj?

Název: Tvář vody
Název v originálu: The Shape of Water
Autor: Guillermo Del Toro, Daniel Kraus
Překlad: Filip Drlík
Nakladatelství: Host, 2018

Vlastními slovy bych děj shrnula jako neobyčejnou lásku mezi ženou a tvorem, který si jen svou existencí dokáže každého získat. Tedy skoro každého, kdo má cit pro přírodu a vzácnost, kterou tento tvor představuje. Jenže to bychom nebyli my lidé, kdybychom se tak krásného posledního tvora na naší planetě nepokusili chytit a zničit...

Jenže vlastně tak nějak díky této hamižnosti ho poznala Elisa, uklízečka v Occamově středisku. A protože vám nechci více prozrazovat, právě tím to tak nějak všechno začíná.



Musím tedy říct, že název v originále The Shape of Water je velmi výstižný. Všechno se to vlastně točí okolo vody a zároveň se v knize vyskytuje úplně jiná forma lásky, která mě nechala v údivu. Nejdřív jsem si říkala, že je to možná jen lítost, ale pak když procházíte stránku za stránkou, uvědomíte si stejně jako já, že tomu fandíte.

Teda, když jsem zrovna nenarazila na částí, které byly psány z pohledu Stricklanda - člověka, který tvora do střediska na rozkaz a v rámci výzkumu dostal a cítí k němu neuhasínající touhu ho zničit a zlomit, kvůli tomu, že jej teď to, co se stalo v pralese během výpravy, pronásleduje.

Kniha totiž není psána jen z jednoho pohledu, ale hned z několika. Jak už z pohledu Elisy, jejího kamaráda Gilese a Zeldy, samozřejmě pak již zmiňovaného Stricklanda i jeho ženy, kterou jsem celou dobu strašně moc litovala a fandila jí, aby se mu vzepřela a spolu s dětma se od něj dostala, co nejdál to půjde. Dále nesmím zapomenou na Hoffstetlera, který si byl snad jako jediný z vědců vědom toho, jak vzácný tvor je. A dokonce se v knize objevila i část psaná přímo z pohledu tvora.
Naopak postavy Elisy a Gilese pro mě byly útěchou, které mě celou knihu uklidňovaly po částech Stricklandových. Elisa jako hlavní postava je němá a je pozoruhodné, jak dokázala komunikovat a vytvořit pouto mezi jí samotnou a tvorem.

Související obrázek

Když jsem knihu začala číst, bojovala jsem s nutkáním ji odložit pryč a přestat číst, protože mě začátek vůbec nechytil a nevtáhl dovnitř. Přišlo mi to občas až zbytečně moc zdlouhavé. Ale když jsem pokračovala dál, byla jsem nakonec ráda, že jsem to neudělala a pokračovala, protože v určité části se to všechno otočilo a já nemohla přestat číst.

Každopádně jsem z té knihy právě kvůli tomu trochu v rozpacích, jelikož stále nevím, co si o ní myslím. Ani nedokážu říct, jestli si ji ještě někdy přečtu, spíš ne. Nevím, jestli bych se ještě dokázala přelouskat přes začátek, i přestože se říká, že podruhé člověk v knize najde další skryté významy.

Nesmím ještě zapomenout říct, že je ztvárněný i film, který jsem ale ještě nestihla zkoknout tudíž nemohu posoudit, co je lepší, ale určitě to brzo napravím!

Abych to ukončila, musím říct, že je to příjemné počtení pro lidi, kteří hledají něco originálního s trochou romantiky - i když musím uznat, že i pár drastických situací se tam objevilo. Celkově je kniha řazena hlavně mezi fantasy, což mě vlastně zprvu hodně zalákalo, ale nakonec mi to až jako takové fantasy nepřišlo - když vezmu v potaz knihy typu Harryho Pottera nebo Pána prstenů, které mě právě díky zpracování fantasy uchvátily.

Hodnocení 65%

Slyšeli jste už o této knize?
Hemitson.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Adela Adela | Web | 8. července 2018 v 0:04 | Reagovat

Slyšela jsem o filmu, ale o tom, že je i kniha jsem vůbec nevěděla! :)

2 Atunai Atunai | Web | 8. července 2018 v 10:13 | Reagovat

Nejdřív jsem objevila, že existuje film, že je natočený podle knihy jsem zjistila až po větším pátrání o tomhle příběhu a pořád si myslím, že ten příběh vypadá zajímavě. Film jsem ale zatím neviděla, přemýšlela jsem, jestli nejdřív nezkusit knížku... Pro mě jsou dlouhé rozjezdy to nejhorší, co v knihách může být. Několik knih jsem právě kvůli pomalému vtáhnutí do děje ani nedočetla... Ale uvidím. Možná se po knize podívám v knihovně a přečtu si pár stránek, abych věděla, do čeho případně půjdu. :D

3 Phelela Phelela | Web | 8. července 2018 v 17:33 | Reagovat

Reklamu na knihu som predtým niekoľkokrát zaregistrovala, ale nemala som ešte možnosť a príležitosť prečítať si ju. Tvoja recenzia sa mi veľmi páči a preto svoju chybu napravím a v budúcnosti si knihu určite prečítam. :)

4 Infinity Infinity | Web | 8. července 2018 v 20:55 | Reagovat

Knihu jsem nečetla a film jsem také neviděla. Hodně mě od filmu odradila kamarádka, která mi řekla, že je to naprostá blbost. :D
Kvůli tomu jsem si nepřečetla ani knihu a když tak čtu tvou recenzi, nejspíš do té knihy taky nepůjdu a nikdy ji ani nezkusím. A upřímně si myslím, že o moc nepřijdu. :-D

5 Lucka Lucka | Web | 8. července 2018 v 21:07 | Reagovat

Ten pocit znám, kolikrát začnu číst knihu, nijak mě nezaujme a ke konci mám potom problém ji vůbec odložit, jak mě do děje vtáhne. :-)

6 Hrašulee Hrašulee | Web | 9. července 2018 v 9:00 | Reagovat

O knížce jsem neslyšela, jen o filmu :) Ale ten jsem zatím neviděla, přišel mi na mě moc složitý :DD

Děkuji za komentář, jsem ráda že článek pomohl. No, takovýhle lidi jsou nejlepší tyjo -.- Tak držím palce, ať ještě seženeš něco jiného :)

7 BÁRA BÁRA | Web | 9. července 2018 v 9:22 | Reagovat

Děkuju za tipy, Šumavu jsme zvažovali, to je jedno z míst, kde jsem ale výjimečně byla - a jižní Morava by za to určitě taky stála :-).

Taky jsem slyšela o filmu, ne o knize, tu si ráda přečtu, přidám si ji na svůj dlouhý seznam :D, já mám tyhle zvláštní romantický knížky jednou za čas ráda :-).

8 V3ronika♥ V3ronika♥ | Web | 9. července 2018 v 12:25 | Reagovat

Musím říct, že kniha vypadá fakt bezvadně. :)

9 BÁRA BÁRA | Web | 9. července 2018 v 19:52 | Reagovat

[7]: Nějak jsem nevěděla co a hned jsem si stáhla film, knížku mám teď rozečtenou jinou a nerada bych začínala zas další. A teda ten film.. Od začátku jsem z toho byla taková rozpačitá, nemohlo mi to nepřipomenout Amelii z Montmartru :D... Vlastně asi nebyl špatný, ale znova bych se na něj nekoukla.

10 Hemitson Hemitson | Web | 9. července 2018 v 20:50 | Reagovat

Děkuju moc za všechny reakce!

[4]: Jako ona ta knížka není napsaná špatně, ale je fakt, že je zbytečně zdlouhavá. Teda aspoň dle mého. Kdybych to věděla dřív, tak si ji nekupuju, ale jen od někoho půjčím. :D

[9]: Ono je to tak nějak i s tou knihou. Není špatná, ale znova bych si ji nepřečetla. :D

11 Rosie. Rosie. | Web | 10. července 2018 v 18:53 | Reagovat

Hele mě to taky nikdy nelákalo, prostě nezajímala jsem se o to, jen jsem věděla, že to existuje. Teď neříkám, že bych měla potřebu na to koukat pořád a nedělat nic jiného, ale musím upřímně říct, že mě to vážně bavilo a hodně a že jsem to docela hltala tu obrazovku. :D Takže až budě někdy nuda, tak opravdu doporučuji! :)

Ta knížka vypadá zajímavě, ale mám teď na dalších 10 let dlouhý seznam knížek, že si jí asi v dohledné době nepřečtu.. Jako už jsem o ní slyšela trochu, ale upřímně, nějak mě to ještě nezlákalo nikde a od nikoho natolik, že i přes velmi originální děj, se mi do ní ani nějak nechce .. Třeba jednou O:)

12 Sakura Minamino / Tweedledee Sakura Minamino / Tweedledee | E-mail | Web | 10. července 2018 v 22:04 | Reagovat

Viděla jsem film, a bohužel musím říct, že po tom, jaký kolem něj byl všude humbuk, mě docela zklamal, protože jsem od něj asi čekala buď něco víc, nebo něco trochu jiného. Knížka by mě zajímala, ale na druhou stranu se mi jí úplně pořizovat nechce, aby nenastalo přesně to, co u filmu.

13 Míša Šislerová Míša Šislerová | E-mail | Web | 12. července 2018 v 7:25 | Reagovat

Ještě jsem o ní vůbec neslyšela, opravdu zajímavý námět :) Já jsem si teď koupila snad poprvé sama sobě knížku Jedna želva za druhou, tak jsem na ni zvědavá :)

14 petralibrary petralibrary | Web | 12. července 2018 v 12:22 | Reagovat

o knize jsem slyšela určitě méně než o filmu a moc nevím, co dřív, zřejmě asi knihu, to je většinou lepší volba. příběh mě zaujal, to samé trailer, ale teď mám na wishlistu hodně knih a nerada bych je přeskočila. :D

15 Aires Aires | Web | 12. července 2018 v 23:48 | Reagovat

Tuhle knihu bych si vážně chtěla přečíst :) A vidět samozřejmě i film :)

16 excessivemind excessivemind | Web | 13. července 2018 v 1:00 | Reagovat

O filmu jsem slyšela, o knize teď poprvé, ačkoliv mě tedy nenapadlo podle názvu, že by to mohlo mít zrovna takový příběh. Ale zní to zajímavě:)

17 Jana Jana | Web | 13. července 2018 v 16:50 | Reagovat

Mě nenadchla ani kniha, ani film. :-)

18 Černý Havran Černý Havran | Web | 20. července 2018 v 11:53 | Reagovat

To si možná prectu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama